Το ελληνικό χρέος μπαίνει σε διαδικασία αναδιάρθρωσης

Το ελληνικό χρέος μπαίνει σε διαδικασία αναδιάρθρωσης

To χρέος της Ελλάδας έχει αποτελέσει ουκ ολίγες φορές φλέγον θέμα της επικαιρότητας, αλλά και συζήτησης σε παρέες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς θεωρείται από τα κύρια προβλήματα της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι από τότε που μπήκε η Ελλάδα σε δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής, το χρέος όχι μόνο δε μειώθηκε αλλά αυξήθηκε σε σημαντικό βαθμό, με αποτέλεσμα πλέον να είναι σίγουρα μη βιώσιμο. Οι συνταγές της Τρόικας τελικά διόγκωσαν το ελληνικό χρέος, αλλά τον τελευταίο καιρό ακούγονται δηλώσεις συχνά από τους ίδιους αυτούς τους θεσμούς για ανάγκη απομείωσής του.

Πιο συγκεκριμένα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει πριν περίπου δύο μήνες τα εξής: “Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη θέση: βασιζόμενο σε συγκεκριμένα στοιχεία, το συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε τη συμφωνία για ένα δάνειο stand-by «κατ’ αρχήν». Το κύριο στοιχείο είναι ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους ώστε το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να μπορέσει να είναι βιώσιμο. Η αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από τους τεχνικούς και η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, καθορίζει μια σειρά ενεργειών και benchmarks που είναι ανάγκη να τηρηθούν. Θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Κατά την πρόβλεψή μου, αυτό θα μπορεί να συμβεί στις αρχές του καινούριου χρόνου.”

Πράγματι λοιπόν, την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου του 2018 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Αθήνα του Ευρωπαίου Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς και του επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο. Κύριο θέμα των συζητήσεών τους με τα κυβερνητικά στελέχη θα είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 6,7 δις. Ευρώ, μετά από την οποία θα κλείσει και η τρίτη αξιολόγηση. Παράλληλα, την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει και το Euroworking Group, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, με θέμα επίσης τους μηχανισμούς ελάφρυνσης του χρέους.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ως προϋπόθεση που θέτουν οι θεσμοί για την απομείωση του χρέους είναι η τήρηση των προαπαιτούμενων και η διενέργεια μιας σειράς από μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, σύμφωνα με τους θεσμούς, έχουν όντως υλοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, αλλά θα πρέπει η Αθήνα να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις τις χωρίς να υπάρξει υπαναχώρηση, αλλιώς θα υπάρξουν και οι ανάλογες κυρώσεις. Επομένως θα πρέπει η κυβέρνηση να υλοποιήσει διάφορα μέτρα κοινωνικής πολιτικής αλλά και αναπτυξιακά, τα οποία μένει να δούμε ακριβώς αν και πόσο επώδυνα θα είναι για την ελληνική κοινωνία.

Με άλλα λόγια, το ίδιο έργο με τα προηγούμενα χρόνια φαίνεται να επαναλαμβάνεται, για να μην είμαστε αφελείς, με τη συνέχιση της επιτήρησης της Ελλάδος από τους θεσμούς. Ασχέτως εάν ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρει διευκρίνισε πρόσφατα ότι η εποπτεία της Ελλάδος από το Ταμείο μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα θα συνεχιστεί όχι με τη μορφή “επιτήρησης”, αλλά όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες-μέλη του ΔΝΤ. Από την άλλη, ο Ντέκλαν Κοστέλο δήλωσε πρόσφατα ξεκάθαρα σε Ολλανδούς βουλευτές στη Χάγη, ότι χρειάζονται να παρθούν επιπλέον μέτρα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Συνοψίζοντας, επειδή έχουμε δει πολλές φορές τα χρόνια της κρίσης ότι οι δηλώσεις που γίνονται από σημαντικά πρόσωπα δεν είναι αξιόπιστες, δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα. Εάν έρθει τελικά κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους που θα συνοδευτεί από επιζήμια μέτρα για την οικονομία και την κοινωνία, τότε δε θα έχουν αλλάξει και πολλά.